סיור ברובע היהודי של בוקרשט

בית הכנסת הכוראל בבוקרשט

מה יהיה לנו בסיור?

ניפגש בשעה 10 מול בית הכנסת הקורלי (TEMPLUL CORAL).

נתחיל בסיפורים קצרים על רומניה ובוקרשט, ונמשיך עם היסטורית המקורות השונים של היהודים שהגיעו לשטחה של רומניה דהיום.

נכיר, בעזרת מפות שאספתי, את מקור היהודים האשכנזים אשר הגיעו מפולין במאה ה- 15 והתישבו בנסיכות מולדובה, את מקור היהודים הספרדים שהגיעו במאה ה- 16 מחצי האי הבלקני אחרי גירוש ספרד והתישבו בנסיכות וואלכיה, והיהודים מאזור טרנסילבניה שהגיעו ממרכז אירופה ומהאימפריה העותומנית.

לפני מלחמת העולם השנייה היו ברומניה כ-800000 יהודים ובבוקרשט מעל 100000. היום יש בכל רומניה כ- 2800 יהודים ובבוקרשט כ-1200.

בית הכנסת הקורלי (TEMPLUL CORAL)

בית הכנסת הקוראלי הוא מבנה יפה מאד שנבנה באמצע המאה ה- 18 בסגנון ניאו-מורי. זה סגנון שממנו הושפעו יהודי ספרד משכניהם המורים – ערבים מצפון אפריקה

שהגיעו במאה ה-7 לחצי האי האיברי יחד עם היהודים.

נדבר על השוני בין בית הכנסת הזה לבין בתי הכנסת שאנו מכירים בארץ, נספר על ההיסטוריה שלו ונערוך ביקור מודרך בתוך בית הכנסת.

בית הכנסת אחדות הקודש

ברחוב מאמולשרי (MĂMULARI ) היו לפני מלחמת העולם השניה שלושה בתי כנסת ומקווה אחד.

בית הכנסת אחדות הקודש או כפי שהיה מוכר בשם בית הכנסת של החייטים, היחיד שנשאר, נבנה ב-1850 בסיגנון ניאו-מורי, הפך ביוזמת הרב מושה רוזן, בשנת 1978, למוזיאון ההיסטוריה של קהילות היהודיות מרומניה. במוזיאון אפשר לראות אוסף של חפצים פולחן ומסורתיים שנתרמו על ידי משפחות יהודיות שעלו לישראל. המוזיאון מתמקד גם בתרומתם של היהודים לתרבות הרומנית.

כיכר שפרן ובית הכנסת הגדול

נמשיך ברחוב הראשי של רובע היהודי CALEA VACARESTI עם תמונות והסברים על העבר, עם הסיפור על שכונת TAICA LAZAR ונגיע לכיכר שפרן על שם הרב הראשי של רומניה במלחמת העולם השנייה.

נבקר בבית הכנסת הגדול שהפך למוזיאון לשואת היהודים ברומניה, נדבר על אנדרטה לזכר קורבנות הפוגרום מ-1941 ואיך בית הכנסת שרד את "סערת" ההריסות של ניקולאה צ'יאושסקו בשנות ה-80' של מאה הקודמת.

נצפה גם בבית הספר היהודי ע"ש רון לאודר שרוב תלמידיו אינם יהודים אבל יש סיבה מדוע הם בחרו דווקא בבית ספר זה.

התיאטרון היהודי (TEATRUL EVREIESC)

אחרי שנעבור את כיכר האריה מירושלים מול בית הספר היהודי, נגיע לרחוב יוליו ברש, יהודי חשוב בקהילת היהודים במאה ה-19.

ברש היה רופא שהקים בית חולים לילדים, לא רק לילדים יהודים ותרם את המגרש שעליו רצה לבנות בית חולים למטרת תרבות.

עליו נבנה התיאטרון היהודי שעדיין מציג מחזות בשפת האידיש.

צמוד לתיאטרון יש גן ילדים ובית ספר יסודי יהודי.

סיור ברחובות הרובע היהודי שעדיין קיימים

הרודן ניקולאה צ'יאושסקו שינה, בשנות ה-80' של מאה הקודמת, את כל האזור הזה ביחד עם האזור שבו נבנה בית העם (עכשיו ארמון הפרלמנט). מכל הרובע היהודי שכלל כ-60 בתי כנסת, בתי ספר יהודים, בית חולים יהודי (CARITAS, בית אבות יהודי (ELISABETHEUM) ובתים יפים רבים של יהודים עשירים נשארו מעט מאד מבנים, אבל אני, מיקי קורן, מדריך ברומניה ובבוקרשט שנולד ברובע יהודי וחיי שנים רבות בבוקרשט, זוכר עדיין את כל המקומות המעניינים.

נבקר ברחוב מירצ'ה וודה (MIRCEA VODA), ברחוב אנטון פאן (ANTON PAN) שבה גרה משפחת קאז'ל (CAJAL), משפחה חשובה של רופאים יהודים ספרדים, ברחוב פיליביו(FILIBIU) פינת רחוב רומולוס (ROMULUS) היכן שהיה בית האבות היהודי, ברחוב מקסימיליאן פופר על שם רופא יהודי שעבד בבית החולים היהודי CARITAS,  שעד לא מזמן תיפקד כבית חולים אבל הפך בסופו של דבר לבית אבות.

באותו רחוב היה בית ספר יהודי שהפך עכשיו למרכז העזרה הסוציאלית של הקהילה היהודית.

רכוש ציבורי רב שהיה שייך לקהילה היהודית נמכר עקב צמצום מספר החברים בקהילה שרובם המכריע עלו לישראל בזמן השלטון הקומוניסטי.

נסיים ברחוב ווילהלם פילדרמן (Wilhelm Filderman) מי שהיה ראש הקהילה בזמן מלחמת העולם השנייה ונלחם להקל על הגזרות שהוטלו על הקהילה.

זה הרחוב שנשאר בשלמותו עם בתים יפים ועצים רבים שנותנים את האווירה של פעם.

אל תפספסו את הסיור המרתק הזה עם מיקי קורן, המדריך המוסמך לרומניה ובוקרשט!

תמונות מהסיור

בית הכנסת אחדות הקודש בבוקרשט

בית הכנסת אחדות הקודש

בית הכנסת הגדול של בוקרשט

בית הכנסת הגדול של בוקרשט

מוזמנים לחוות את הטיולים שלנו

דואר אלקטרוני
miki.koren.tours@gmail.com
וואטסאפ
972-523995475+